Blog Archive

Pokreće Blogger.

nedjelja, 28. lipnja 2015.

Zašto nas boli sa strane kada trčimo?

Posted by Donosimo  |  No comments



Vjerovatno ste iskusili ove bolove sa strane abdomena, do kojih uglavnom dolazi usred trčanja ili jakog smijanja.

Ako ste mislili da je to nešto opasno, dozvolite da vas razuvjerimo- ovo se dešava gotovo svima i sasvim je normalno. Trčanje i smijanje su aktivnosti koje imaju barem jednu zajedničku stvar - naprezanje dijafragme.
 
Kada se jako smijete, udišete puno vazduha, širite pluća i tako gurate dijafragmu dolje. Ali, u isto vrijeme vaši stomačni mišići rade i guraju dijafragmu gore. Sve to se, naravno, dešava puno puta u minutu dok se jako smijete. Ova kompresija dijagragme, koja se ponavlja puno puta, može da dovede do bola.
 
Isto to se dešava i tokom trčanja. Ponekad se dešava da se smijete mnogo, pa pored bola sa strane stomaka, krene da vas boli i desna ruka. Ako vam se ovo nekad desilo, onda znate da ovo može da bude prilično traumatično iskustvo - jer simptomi djeluju kao srčani udar. Međuti, u pitanju je samo grč, jer isti nerv koji se nalazi u dijafragmi, dolazi i do desne ruke. Kako biste ovo izbjegli, pokušajte da se smijete u prekidima. Između dva napada smijeha, napravite pauzu sa dva duboka uzdaha. I pokušavajte da izbjegavate velike obroke prije trčanja ili smijanja.



(Vijesti.ba)

15:58 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top