Blog Archive

Pokreće Blogger.

utorak, 30. lipnja 2015.

Zašto je opasan mirisni toaletni papir?

Posted by Donosimo  |  No comments



Kupaonica potpuno koordinirana u boji, uključujući boju pločica, ručnika te čak i toaletnog papira, bila je trend. Toaletni papir, po mogućnosti onaj koji miriši bio je 'must have' svakog trendi kućanstva. Međutim, danas toaletni papir u boji te onaj s mirisom valja izbjegavati u širokom luku. Jeste li se ikada pitali zašto?

Američka FDA 1987. uvela je revoluciju u kozmetičku industriju zabranom korištenja određenih boja i mirisa nakon što se na laboratorijskim životinjama primijetila češća pojava tumora nakon izlaganja tim određenim bojama i mirisima. Iako se tehnologija promijenila, još je prisutna velika zabrinutost po pitanju korištenja obojenog i mirisnog toaletnog papira, a evo i zašto.

Rak vrata maternice
FDA i Department of Health and Human Services 1987. zabranili su korištenje određenih bojila u proizvodnji toaletnog papira zbog povećanja rizika obolijevanja od raka vrata maternice kod laboratorijskih životinja. Pretpostavlja se kako neposredan utjecaj tih boja na ženske reproduktivne organe može rezultirati povećanjem rizika oblijevanja od raka vrata maternice.

Rektalni problemi
Korištenje obojenog i mirisnog toaletnog papira može dovesti do upale i svrbeži rektalnog područja. Osim toga, vrlo je dobra navika s vremena na vrijeme provjeriti izgled stolice kako bi se na vrijeme uočila moguća postojanost krvi u stolici, piše Tportal. Obojeni toaletni papir otežava uočavanja tih promjena.

Infekcije mokraćnog sistema
Obojeni toaletni papir može biti izuzetno iritantan na vaginalnom području te se njegovo korištenje vrlo često navodi kao uzročnika infekcija mokraćnog sistema.

Gljivične infekcije
Prema MedlinePlus, jedno od prvih pitanja koje ginekolog pita ženu s gljivičnom infekcijom je koristi li obojeni toaletni papir. Naime, naučnici su otkrili direktnu povezanost između korištenja obojenog toaletnog papira i pojave gljivične infekcije.

Septička jama
Boja koja se koristi za bojenje toaletnog papira vrlo loše djeluje na septičke sisteme budući da se ne razgrađuje na jednak način kao običan, neobojeni papir te čak može uzrokovati i velike probleme začepljenja septičke jame ili pak izlijevanje otpada u dom, što može donijeti velike zdravstvene opasnosti.

Zdraviji okoliš
Dodavanje boja i mirisa na toaletni papir dodatno zagađuje okoliš. Korištenje bijelog ili čak neizbijeljenog toaletnog papira mali je, ali ipak važan korak u pomoći očuvanju okoliša.

Istraživanja pak pokazuju kako je po zdravlje ipak najopasniji obojeni toaletni papir koji sadrži crvenu tintu. Naime, toaletni papir koji je ukrašen crtežima ili linijama koje sadržavaju crvenu tintu kada su mokri vrlo lako izgledati kao da imaju krvave tragove po sebi. Upravo su krvavi tragovi nakon brisanja jedan od najčešćih znakova raka debelog crijeva, a korištenje crvenog papira s crvenom tintom može uzrokovati da vam promaknu znakovi ili da se pak bez razloga uspaničite.

Iako to većina ljudi ne primjećuje, no i bijeli toaletni papir može biti prilično opasan za zdravlje. Naime, neki bijeli toaletni papir je tokom proizvodnje izbijeljen bjelilom od hlora, a korištenje hlora stvara opasne toksine, uključujući dioksina i furana koji mogu uzrokovati brojne zdravstvene poteškoće, piše energyfirst.com.

Stoga svakako obratite pažnju na sastojke navedene na ambalaži, ako je naveden hlor, pronađite bijeli toaletni papir drugog proizvođača.



(Vijesti.ba)

05:20 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top