Blog Archive

Pokreće Blogger.

petak, 26. lipnja 2015.

Zaljubljenost je prošla: Da li je to kraj veze?

Posted by Donosimo  |  No comments

Ta divna ljubavna simfonija koju smo “komponovali” s voljenom osobom, odjednom je prestala da svira. Čini se da je do juče glas naše srodne duše zvučao kao pjesma, a danas je izgubio draž. Kada smo zajedno, ne osjećamo se kao u ekstazi, a vreme nije ispunjeno smehom i malim radostima…
par-111

Očigledno, faza idealizacije se završila, a fikcija i hormoni koji su uticali na sposobnost rasuđivanja, više ne djeluju. Osjećamo se kao da smo sišli s oblaka u surovu realnost. Kako da se snađemo i prebrodimo “otrežnjenje” i emotivno nezadovoljstvo, budući da ljubav još postoji…

Zamjerke, zamjerke

Zašto mu odjednom smetaju njene “krpice” rasijane po kupatilu i stanu, a njoj način na koji on hoda, priča, oblači se? Koliko god boli prolazak faze zaljubljenosti, francuski psiholog Elodi Sengal tvrdi da otrežnjenje, zamjerke i svađe mogu da prodube odnos i zbliže partnere ako imaju iskrene emocije.

- Mi nismo dvije polovine koje se savršeno uklapaju, već je svako ličnost za sebe i prirodno je da iskaže ono što mu smeta, a ne da ćuti i pretvara se da mu je sve potaman – kaže Sengal.

Odjednom svađa!

Kada prvi put neko od partnera podigne ton, oboje se zapitaju šta se to promijenilo u vezi koja je do juče bila idilična. Tokom svađe, iluzija o harmoniji se raspršava u trenu i partneri shvataju da nisu “sijamski blizanci”. Elodi savjetuje da se oko toga ne pravi drama, već da se prva svađa shvati kao potvrda da je veza – prava.

- Određena doza konflikata je neizbježna i čak poželjna, jer daje živost odnosu, produžava ga i uspostavlja ravnotežu – objašnjava psiholog.

Noć bez strasti

Poslije strastvenih noći, koje su djelovale da kratko traju, jer je želja za seksom bila frenetična, jedne večeri partneri su se samo poljubili ovlaš i okrenuli na drugu stranu da spavaju. Žene se na to više uspaniče, pomisle da ih muškarac više ne želi, čak i ne voli. Međutim, francuski psihoanalitičar Valeri Blanko uvjerava da nijedna strast ne traje vječno, što ne znači da je ljubav prestala.

- Partner nije mašina, pa može nekada da bude umoran – opominje Valeri žene. – Umjesto da mu prebacujete, testirajte ga tako što ćete igrati na kartu čežnje. Otputujte na vikend s drugaricama, nestanite malo, razdvojte se da biste vidjeli kako reaguje na to kada vas nema.

Stigla je dosada

Hvatamo sebe da se u društvu partnera dosađujemo, priče više ne zvuče tako interesantno, a šale su često banalne, čak i glupe. Šta se promijenilo? Francuski psiholog Elodi kaže da je to pokazatelj da smo prestali da se divimo partneru i sve što je on govorio i radio “dizali smo u visine”, a sebe nesvjesno stavljali u drugi plan.

- To je dobro, jer najzad shvatamo da partner nije najpametniji i najzabavniji, što znači da nekada može da zvuči dosadno. Jedini način da se prevaziđe dosada u vezi jeste da se razgovara, razmijenjuju misli i ideje, a ne da nekog slijepo slušamo i ćutimo – savjetuje psiholog.

Izvor: Life Content

16:46 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top