Blog Archive

Pokreće Blogger.

utorak, 30. lipnja 2015.

Kako je raskalašena "partijanerica" slučajno izmislila grudnjak

Posted by Donosimo  |  No comments


Mary Phelps Jacobs, zvanično poznata kao žena koja je izumila grudnjak, i tako udarila temelj jednoj novoj industriji koja ostvaruje ogroman promet, “ludih dvadesetih” godina prošlog vijeka bila je poznata po svojim ljubavnim aferama, uživanju opijuma i sklonosti prema ludim seksi zabavama.

Za razliku od izuma i proizvoda koji nastaju kao rezultat višegodišnjeg rada timova stručnjaka, dok za njihov proboj na tržište treba uložiti milione, grudnjak je nastao tako reći uzgred, iz hira ove djevojke koja je ludih dvadesetih pripadala američkoj “zlatnoj mladeži”. 
  
Njihova glavna razonoda bile su nestašne zabave, na kojima se u seksu i uživanju opijata išlo i dalje od nagovještaja. Upravo za jednu takvu zabavu, Phelpsova je nabavila za to vrijeme posebno smjelu haljinu, s dubokim izrezom i od providnog materijala, ali na njeno nezadovoljstvo, fišbajni korzeta su se ružno ocrtavali ispod tankog materijala. Što je još gore, korzet je izvirivao čak i iz dekoltea.  
  
Smatrajući da je to neprihvatljivo, Phelpsova je svojoj služavki u ruke dala dvije platnene maramice i jednu ružičastu traku, i objasnila kako da od toga sašije stvarčicu koja će joj pridržavati grudi. U tom trenutku nije mislila da je to bog zna šta, ali mali izum su oduševljeno prihvatile ne samo njene rodice i prijateljice, već i potpuno nepoznate žene, koje su joj prilazile i nudile čitav dolar (u to vrijeme veliku sumu) da ga i njima napravi. 
  
Shvativši poslovni potencijal koji u tome leži, Phelpsova je 12. februara 1914., prije tačno 100 godina, u svojoj 22. godini, patentirala izum. 
  
Pošto je preduzetništvo ipak nije pretjerano zanimalo, patent je ubrzo, za 1500 dolara, prodala braći Warner, proizvođačima damskog rublja, koji su na njemu samo u narednih 30 godina zaradili 15 miliona dolara. 
  
U današnje vrijeme, grudnjak svakodnevno nose milijarde žena, a godišnji promet koji se ostvari prodajom ovog malog, ali važnog dijela ženske garderobe iznosi oko 15 milijardi dolara.

 

(Vijesti.ba)

04:40 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top