Blog Archive

Pokreće Blogger.

nedjelja, 28. lipnja 2015.

Savjeti najdugovječnije nacije: Kako doživjeti stotu

Posted by Donosimo  |  No comments

Japan: Prvi puta više od 40 tisuća stogodišnjaka

Japanci imaju najduži životni vijek - 82,5 godina i imaju najviše stogodišnjaka na svijetu. Ovi podaci privukli su pažnju stručnjaka, koji pokušavaju da otkriju u čemu je tajna njihove dugovječnosti.

Stopa gojaznosti u Japanu je svega 3,5 odsto, u poređenju sa Britancima, gdje je četvrtina stanovnika gojazna. U ovoj azijskoj zemlji, oboljevanje od raka dojke, prostate ili oboljevanje od srčanih bolesti, rjeđi su nego u ostalim dijelovima svijeta. Japanci objašnjavaju da su zdrave navike ključna stvar, ako želite da doživite stotu.

Zaboravite na dezert

“Japanci obrok završavaju šoljicom zelenog čaja, dok stanovnici mnogih zemalja posežu za pudingom ili nekom drugom poslasticom”, kaže dr. Kreg Vilkoks. “Ako ne možete u potpunosti da se odreknete dezerta, onda je bolje da ga jedete prije podne, uz kafu, i naravno, u malim količinama”.

U svakom slučaju, trebalo bi da jedete što manje slatkiša. Šećer je povezan sa gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima i povišenim krvnim pritiskom. Japanci u prosjeku unose 48,8 grama šećera dnevno, u poređenju sa Britancima, koji unose oko 100 grama dnevno.

Ne treba da budete potpuno siti

Na Japanskom ostrvu Okinava živi najveći broj stogodišnjaka, koji tvrde da je tajna dugovječnosti u tome da se ne najedete, već da stomak “napunite” oko 80 odsto. Zašto je to važno? Prestanite da jedete prije nego što se najedete i nakon nekoliko minuta, shvatićete da vam tih par posljednjih zalogaja nisu ni bili potrebni. Tako ćete manje jesti, održaćete vitku liniju i bićete zdraviji, tvrde stogodišnjaci.

Mnogi stručnjaci saglasni su sa ovom teorijom i tvrde da tek nakon 20 minuta nakon što završimo obrok, mozak prima signal da nam je stomak pun. To znači da mnogi, jedući brzo, pojedu i više nego što im je potrebno.

U tanjir stavljajte manje porcije hrane jer su na taj način manje šanse da se prejedete, tvrdi Naomi Morijama, autor knjige “Japanke ne stare i ne goje se”.

Navalite na suši

Suši je važan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za funkcionisanje mozga i održavanje zdravlja srca. Japanci jedu između 80 i 100 grama ribe dnevno i to preporučuju svima koji žele da dožive stotu. Stručnjaci tvrde da je upravo redovna konzumacija ribe razlog zbog koga Japanci rijetko imaju problema sa srčanim bolestima i visokim holesterolom.

Ovaj narod iz Azije vam preporučuje da jedete suši ili ribu minimum jednom nedjeljno, ali da je ne prelivate sosom od soje, koji sadrži dosta soli.

Pješačite!

“Jedna od tajni dugovječnosti Japanaca je i način života koji podrazumijeva da što više hodate”, kaže Naomi Morijama. Pješačite između dva i pet puta dnevno i provodite manje vremena sjedeći, savjetuju oni. Stručnjaci dodaju da bi pješačenje u trajanju od dva i po sata tokom nedjelje, moglo da vam produži život za sedam godina. Pravac u šetnju!

Izbalansirajte život

Kod nas odlasci na treninge joge, tai-čija nisu uobičajeni, ali Japanci tvrde da je to idealan način da vježbate i tijelo i duh, umanjite stres, što je itekako važno za zdravlje cjelokupnog organizma.

Ne bježite od (dobrih) bakterija

Vijekovima unazad, pripadnici ovog azijskog naroda jedu fermentisano voće, koje stimuliše rast dobrih bakterija u crijevima. Razne studije su pokazale da dobre bakterije jačaju imuni sistem za čak 80 odsto!

Na kraju, Japanci savjetuju da, pored toga što ćete voditi računa o svom zdravlju, jednom godišnje odlazite na detaljne ljekarske preglede, kako biste pratili zdravstveno stanje.



(Vijesti.ba)

15:13 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top