Blog Archive

Pokreće Blogger.

nedjelja, 28. lipnja 2015.

Najbolja dijeta, a tako jednostavna

Posted by Donosimo  |  No comments



Iako priznaje da su mesne dijete zaista djelotvorne pri skidanju kilograma, napominje da je potrebno pronaći ravnotežu unosa između proteina, masti i ugljikohidrata kako bi se se smanjile mogućnosti narušavanja zdravlja.

Proteinske dijete nisu novost, no sada imamo potvrdu da je prehrana bogata proteinima najbolji način za gubiti kilograme i zadržati novostečenu liniju.

Potvrda je stigla sa Univerziteta Sydney, a naučnici koji su proveli istraživanje kažu da bi svi koji se bore s viškom kilograma trebali umjesto brojanja kalorija brojati proteine.

Tokom posljednjih 60-ak godina prehrana na Zapadu počela se sve više temeljiti na ugljikohidratima i mastima, a naše je tijelo "programirano" da  prednost daje proteinima. Kad jedete proteine, tijelo između ostaloga istovremeno uz unos i troši kalorije jer je potrebna dodatna energija za probavu proteina.

Osobe koje jedu proteina manje nego je preporučeno vjerovatnije će "navaliti" na ugljikohidrate i masti i debljati se, piše Vecernji.hr.

Istraživanje je predvodio nutricionist David Raubenheimer a više da potkrijepi ove  tvrdnji iznijet će na godišnjoj konferenciji Društva za eksperimentalnu biologiju koja se u petak održava u Manchesteru, piše Daily Mail.

Iako priznaje da su mesne dijete zaista djelotvorne pri skidanju kilograma, napominje da je potrebno pronaći ravnotežu unosa između proteina, masti i ugljikohidrata kako bi se se smanjile mogućnosti narušavanja zdravlja.

Bitan je, kaže Raubenheimer, i omjer  masti, proteina i ugljikohidrata u svakoj namirnici te se treba kloniti prerađene kupovne hrane.

Dobri izvori proteina:

puretina i pileća prsa
riba, najbolja je tuna i losos
sir, npr. mozzarela i zrnsati sir
nemasna govedina i teletina
tofu
grah
jaja
jogurt, mlijeko i sojino mlijeko
orašasti plodovi i sjemenke



(Vijesti.ba)

14:27 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top