Blog Archive

Pokreće Blogger.

utorak, 30. lipnja 2015.

Pola stoljeća rata protiv pušenja

Posted by Donosimo  |  No comments



Napori oko obeshrabrivanja javnosti da puši omogućili su spašavanje osam miliona života tokom zadnjih 50 godina, razdoblja tokom kojega je duhan uzrokovao smrt gotovo 18 miliona osoba.

Prije 50 godina pušilo je 42 posto Amerikanaca, a cigareta je bila dopuštena gotovo svuda, no sve se promijenilo 11. januara 1964. s izvješćem zdravstvenih vlasti koje je prvi put povezalo pušenje s rakom pluća.

Dokument od 400 stanica koji je punio naslovnice novina obilježio je početak bespoštedne i plodonosne kampanje protiv pušenja. Danas puši tek 18 posto stanovništva, a potrošnja cigareta po glavi stanovnika pala je za više od 70 posto.

"To izvješće i potom poduzeti napori protiv pušenja predstavljaju najuspješniju kampanju javnog zdravstva u modernoj historiji u smislu pozitivnog učinka na stanovništvo", ocjenjuje David Levy, demograf sa univerziteta Georgetown u Washingtonu, koautor studije objavljene u Journal of the American Medical Association povodom obljetnice.

Po tom istraživanju, napori oko obeshrabrivanja javnosti da puši omogućili su spašavanje osam miliona života tokom zadnjih 50 godina, razdoblja tokom kojega je duhan uzrokovao smrt gotovo 18 miliona osoba.

Stopa novodijagnosticiranog raka pluća pala je za 2,5 posto kod muškaraca i 1,9 posto kod žena od 2005. do 2009. godine, prema izvješću koje su u četvrtak objavili Savezni centri na kontrolu i prevenciju bolesti.

Smanjenje pušenja pridonijelo je padu smrtnih slučajeva kao posljedice kardiovaskularnih bolesti kojih je prema istraživanju iz 2007. u New England Journal of Medicine manje za 12 posto od 1980. do 2000. godine.

Danas 30 američkih saveznih dražva i Washington DC kao i stotine gradova i okruga zabranjuju pušenje u restoranima i barovima. Usporedo, porez na cigarete je jako porastao.

Usprkos spektakularnom napretku u borbi protiv cigarete zadnjih desetljeća, 44 miliona Amerikanaca još uvijek puši, a 443.000 umire svake godine od bolesti povezanih s pušenjem koje ostaje prvi uzrok smrti koji se može izbjeći.

Najnovija studija Svjetske zdravstvene organizacije govori da je cigareta odgovorna za 5,7 miliona smrti godišnje u svijetu.

Omjer svjetskog stanovništva koje puši također je pao od 1980., ali broj pušača je jako porastao zbog demografskog rasta, prema nedavno objavljenom američkom izvješću, prenosi RTL.



(Vijesti.ba)

07:13 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top