Blog Archive

Pokreće Blogger.

utorak, 30. lipnja 2015.

Kleopatrini rituali ljepote i dan danas nadmašuju mnoge kozmetičke proizvode!

Posted by Donosimo  |  No comments



Egipatska kraljica Kleopatra, jedna od najvećih zavodnica svijeta, imala je svoje posebne rituale ljepote, a njeni recepti i danas, nakon više od 2.000 godina, nadmašuju mnoge kozmetičke proizvode i po kvalitetu i po efikasnosti.


Egipćani su vjerovali da su lijepe žene blagoslovljene, a pripadnice ljepšeg pola vijekovima su se divile legendarnoj kraljici kako je uspijevala osvojiti srca "nedostupnih" muškaraca.

Kupka od mlijeka: Tretman po kome je i danas poznata je Kleopatrina kupka od mlijeka. U stvari, mlijeko je samo jedan od sastojaka ove bogate kupke. Čitavi bazeni ili kade bili bi napunjeni toplom vodom i mlijekom.

Kleopatra je voljela aromatično cvijeće i eterična ulja, pa su često bili sastojaci njenih kupki. Originalan recept je izgubljen, ali se zna da je korišteno mlijeko magarca, koje je najviše voljela, ali i obično mlijeko može poslužiti. Najbolje je mlijeko koje sadrži veliki procenat masnoće, jer pomaže suvoj i dehidriranoj koži. Kiseline u mlijeku, posebno mliječne, uništavaju mrtve ćelije kože, a vitamini A i E daju odmoran izgled licu.

Sjenke za oči: Mnogim ženama omiljena šminka, sjenke za oči, koje danas koristimo, nastala je od različitih sastojaka. Nekada su mljevene rude miješane s pečenim bademom da bi se dobila smeđa sjenka za oči. Ruda zelenog bakra (malahit) je usitnjavana i prosijavana kako bi se dobila zelena nijansa. Mirisni začin šafran davao je žutu boju. Kleopatra je sjenke nanosila na cijeli kapak. Današnji tuš za oči (prah od antimona) tada se nanosio zagrijanim štapićima. Egipćanke su njime uokviravale cijelo oko. Osim što je davao lijep izgled očima, štitio je od prejakog sunca i suve klime.

Podloga na bazi voska: Kleopatra je koristila podlogu za šminku na bazi voska. Ova masa je pravljena od životinjske masti i bijelog olova. Podlogu je nanosila na lice i vrat, što joj je davalo izgled veličanstvene statue. Obraze je sjenčila prahom od crvene gline, a usne je bojila mješavinom crvene gline, ljepljivog taloga crvenog vina i kupina.

Egzotični parfemi: Poznate po svojoj ljepoti, kraljice Kleopatra i Nefertiti prve su otkrile umjetnost pravljenja egzotičnih parfema. Pošto sapuni tada nisu postojali, Egipćani su se kupali u mješavini ulja, parfema i limete. Parfemi su pravljeni od cvijeća i mirinog drveća, pomiješani s uljem ili mašću. Dodavalo se blago ulje, jer je čuvalo miris parfema.

Koristili su razne sastojke, od cvijeta kane, cimeta, ljiljana, irisa, ruže, pa do gorkog badema. Zbog toga je njihova koža uvijek imala ugodan miris.

Med: Nezaobilazni sastojak Kleopatrinih kupki, tretmana za kosu i lice, bio je med. Sposobnost kože da ostane hidrirana je važan faktor u održavanju mekoće, elastičnosti i vitkosti. Kako koža stari ili se izlaže spoljašnjim uticajima gubi sposobnost zadržavanja vode, postaje suva i javljaju se bore. Med privlači i zadržava vodu i zato je prirodna osnova za razne hidratantne proizvode, uključujući losione za čišćenje, kreme, šampone i balzame...

Spavala sa zlatnom maskom: Za svoje nadaleko čuvene rituale ljepote Kleopatra je obilno koristila zlato. Ona je čak i spavala sa zlatnom maskom na licu kako bi sebi zagarantovala vječnu mladost, potpuni ugođaj i sreću, prenose nezavisne.



(Vijesti.ba)

14:33 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top