Blog Archive

Pokreće Blogger.

subota, 28. veljače 2015.

Jači od Prozaca: Ovim prirodnim lijekom otklonite depresiju bez negativnih posljedica

Posted by Unknown  |  No comments



Uz vrlo vrijedne dokaze o liječenju depresije kurkumom, njena važnost se još više povećava ako uzmemo u obzir negativna svojstva Prozac-a, ali i drugih lijekova. Prozac je poznat po tome da uzrokuje „suicidalne ideje ili druge psihotičke poremećaje“, dok su kod kurkume takvi negativni efekti u potpunosti odsutni.
Korištenje konvencionalnih lijekova često ostavlja negativne posljedice za ljudsko zdravlje pa bismo kao alternativu tome trebali koristiti prirodne biljne pripravke, naročito ako to potvrđuje i sama znanost. Posljednje istraživanje objavljeno u „Phytotherapy Research" govori o vrlo značajnim efektima liječenja depresije kurkumom, a govori da je čak mnogo efektnija od uobičajenih anti-depresiva koji se trenutno nalaze na tržištu.

Znanstvenici s Odjela farmakologije na Državnom medicinskom fakultetu u Bhavnagaru, Indiji, su usporedili efekte kurkume i Prozaca (fluoksetin), koristeći ih zajedno i odvojeno, na 60 pacijenata s ozbiljnim depresivnim poremećajem. Znanstvenici su koristili Hamiltonovu ocjensku ljestvicu za depresiju (HAM-D17) kako bi izmjerili rezultate:

„Opazili smo da je kurkuma dobro tolerirana od strane svih pacijenata. Udio pacijenata koje smo istraživali koristeći HAM-D17 ljestvicu je viši u kombiniranoj grupi (77.8%) nego u grupi sa fluoksetinom (Prozac) 64.7% i kurkuma 62.5%. Međutim, ovi podaci nisu statistički značajni (P=0.58). Zanimljivo, glavna promjena je usporediva na HAM-D17 ljestvici na kraju šest tjedana u sve tri grupe (P=0.77). Ova studija osigurava prvi klinički dokaz da se kurkuma može koristiti kao efektivan i siguran modalitet za tretman pacijenata sa ozbiljnim depresivnim poremećajem bez istodobno suicidalnih ideja ili drugih psihotičkih poremećaja."

Uz vrlo vrijedne dokaze o liječenju depresije kurkumom, njena važnost se još više povećava ako uzmemo u obzir negativna svojstva Prozac-a, ali i drugih lijekova. Prozac je poznat po tome da uzrokuje „suicidalne ideje ili druge psihotičke poremećaje", dok su kod kurkume takvi negativni efekti u potpunosti odsutni.


03:06 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top