Blog Archive

Pokreće Blogger.

subota, 28. veljače 2015.

Francuska krempita

Posted by Unknown  |  No comments

                     Francuska krempita Francuska krempita

Sastojci i priprema:

Možda će malo izgledati i komplikovana ali u principu i nije, učinak je dobar, jedna vrlo ukusna kremasta krempita, a tamo gdje su višnje u sastojcima obećava mnogo…
Sastojci:
  • 1/2 kg lisnatog tijesta
  • 1,1/2l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 250 gr maslaca
  • 4 dl slatke pavlake za šlag
  • 240 gr pudinga sa ukusom slatke pavlake, vanile-6 kom.
  • 350 gr višanja
  • 100 gr secera
  • 40 gr gustina, skroba
Šlag:
  • 250 ml mliječne slatke pavlake za šlag
  • 150 gr šlaga u prahu
Način pripreme:
U 1/2 l mlijeka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mlijeka staviti na vatru sa preostalih 7 kašika šećera da prokuha, dodati puding i stalno miješati da se nestvore grudvice. Kada se blago prohladi dodati 100 gr maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i kašiku po kašiku dodavati u puding. Na kraju kada je fino umućeno dodavati pavlaku za šlag i mutiti mikserom. Nije potrebno pavlaku posebno umutiti nego je dodavati i mutiti fil.
Razviti lisnato tijesto svako posebno na veličinu 30×35,izbockati ga i peći na prevrnutom plehu na 220 stepeni oko 5-6 minutaJednu koru ostaviti za podlogu a drugu dobro isitniti.
U višnje dodati 100 grama šečera i 1 dcl soka od višanja koje višnje opusti,kad prokuha dodati gustin otopljen u vodi ili ako imate još soka od višanja. Kad se sve progušća skinuti sa toplote.vFil je najbolje napraviti kad već budete sklapali krempitu,malo ga prohladiti i dodati.
Mliječnu slatku pavlaku pažljivo umutiti. Šlag umutiti po uputstvu sa kesice i kašikom spojiti sa slatkom pavlakom.
Na kraju ovim redom sklopiti krempitu:
Filovanje: Kora, veća polovina fila od pudinga, mlak fil od višanja, druga polovina fila, šlag, i drugu koru koju izmrvite međuj prstima i obilno pospete po krempiti.
Recept sa Cool Bana Gula.

Prijatno!

05:38 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top