Potrebno:
Jos potrebno:
Priprema:
U 1 dcl toplog mlijeka izmrviti kocku sveze germe, dodati secer i pokriti sa prozirnom folijom da se germa otopi i pocne da dize..
Pomijesati brasno, sol, dodati margarin i pavlaku i izmijesati sve..Dodati zatim i germu pa dodavati po malo toplog mlijeka da se zamijesi tijesto (kolicinu mlijeka za zamijesiti tijesto nisam precizirala jer zavisi koju vrstu brasna koristite)
Pokriti tijesto sa prozirnom folijom i ostaviti ga da se udvostruci..Premijesiti ga na pobrasnjenoj radnoj povrsini i podijeliti na 6 priblizno jednakih dijelova
5 dijelova tijesta razvaljati na velicinu tepsije..Tepsiju obloziti sa papirom za pecenje..U tepsiju staviti razvaljani dio tijesta pa ga premazati sa otopljenim margarinom ili maslacem..Ponoviti postupak sa svih 5 dijelova tijesta.
Slojeve tijesta poredane u tepsiji isjeci na 8 jednakih dijelova (moze i 16 ).
Svaki dio zavratiti iz sredine do ruba tepsije.
Ponoviti postupak sa preostalim dijelovima.
Preostali 6. dio tijesta podijeliti na 5 priblizno jednakih dijelova..Svaki dio razvaljati kolika je praznina u sredini tepsije, redati jedan preko drugog i svaki premazati sa otopljenim margarinom
Time smo zavrsili nasu pogacu. Umutimo jaje i premazemo cijelu pogacu.
Pogacu mozemo posuti sa malo secera u prahu nakon premazivanja ili posuti sa sjemenkama po zelji.
Raznovrsnost sjemenki dat ce joj interesantniji i privlacniji izgled.
Zagrijati rernu na 200 C i peci pogacu oko 40 minuta (u zavisnosti od same rerne)..Srdacan pozdrav i prijatno!
Pomijesati brasno, sol, dodati margarin i pavlaku i izmijesati sve..Dodati zatim i germu pa dodavati po malo toplog mlijeka da se zamijesi tijesto (kolicinu mlijeka za zamijesiti tijesto nisam precizirala jer zavisi koju vrstu brasna koristite)
Pokriti tijesto sa prozirnom folijom i ostaviti ga da se udvostruci..Premijesiti ga na pobrasnjenoj radnoj povrsini i podijeliti na 6 priblizno jednakih dijelova
5 dijelova tijesta razvaljati na velicinu tepsije..Tepsiju obloziti sa papirom za pecenje..U tepsiju staviti razvaljani dio tijesta pa ga premazati sa otopljenim margarinom ili maslacem..Ponoviti postupak sa svih 5 dijelova tijesta.
Slojeve tijesta poredane u tepsiji isjeci na 8 jednakih dijelova (moze i 16 ).
Svaki dio zavratiti iz sredine do ruba tepsije.
Ponoviti postupak sa preostalim dijelovima.
Preostali 6. dio tijesta podijeliti na 5 priblizno jednakih dijelova..Svaki dio razvaljati kolika je praznina u sredini tepsije, redati jedan preko drugog i svaki premazati sa otopljenim margarinom
Time smo zavrsili nasu pogacu. Umutimo jaje i premazemo cijelu pogacu.
Pogacu mozemo posuti sa malo secera u prahu nakon premazivanja ili posuti sa sjemenkama po zelji.
Raznovrsnost sjemenki dat ce joj interesantniji i privlacniji izgled.
Zagrijati rernu na 200 C i peci pogacu oko 40 minuta (u zavisnosti od same rerne)..Srdacan pozdrav i prijatno!
05:58
Share:
0 komentari: