Sastojci i priprema:
Nešto me krenulo sa ovim hljebovima iz Indije, u svakom slučaju a što neprobati i ono što nije uobičajeno na našim prostorima pa evo poslije Katlame i Naan hljeba i Chapati, vjerovatno neću ostati na ovome, volim izazove, volim svašta nešto probati.
Sastojci:
Prvi način:
Prvi način:
Drugi način:
Način pripreme:
Brašno stavite u zdjelu, dodate so i ulje/u drugoj verziji maslac/ i vodom zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta, napravite kuglu od brašna i zamotajte je u najlon foliju. Kako sam ja naveće zamijesila tijesto ostavila sam ga u frižider do sutra.
Kad izvadite tijesto iz frizidera oblikujte valjak i podijelite na tri dijela. Napravite male jufkice i kad kratko odstoje razvite ih valjkom u velicini tanjura, kako vam mogu stati u tavu u kojoj ćete peći. Tavu zagrijete i na nju stavite razvijeno tijesto. Kad se podju stvarati mjehurići okrenite je na drugu stranu i tako uradite dva tri puta, ako se budu stvarali veliki baloni pritisnite ih da ispušu. Kad je tijesto pečeno premažite ga maslacem ili maslinovim uljem sa jedne strane.
Kad izvadite tijesto iz frizidera oblikujte valjak i podijelite na tri dijela. Napravite male jufkice i kad kratko odstoje razvite ih valjkom u velicini tanjura, kako vam mogu stati u tavu u kojoj ćete peći. Tavu zagrijete i na nju stavite razvijeno tijesto. Kad se podju stvarati mjehurići okrenite je na drugu stranu i tako uradite dva tri puta, ako se budu stvarali veliki baloni pritisnite ih da ispušu. Kad je tijesto pečeno premažite ga maslacem ili maslinovim uljem sa jedne strane.
Prijatno!
04:20
Share:
0 komentari: