Blog Archive

Pokreće Blogger.

četvrtak, 30. srpnja 2015.

SNIMILI SU KIP STAR 1000 GODINA: Ono što su našli unutra će vam SLEDITI KRV u žilama!

Posted by Donosimo  |  No comments

Naučnici su pronašli nešto nezamislivo kada su par mjeseci ranije pregledali kip Bude star 1.000 godina iz Kine: u njemu se nalazio mumificirani monah koji je, pretpostavlja se, umro tokom meditacije. Nije u pitanju bio njegov skelet, već kompletna mumija, bez organa, koja je sjedila u poziciji lotosa.

kip

Mumija je otkrivena u šupljini kipa nakon što ga je privatni kolekcionar odnijeo kod eksperta na restauraciju, piše CNN.

Tim istraživača i naučnika su skenirali statuu i našli mumiju.

“Vjerovali smo da će biti plućnog tkiva, ali smo umjesto njega našli male komade papira prekrivene kineskim slovima”, rekao je Vinsent van Vilsteren, kurator muzeja Drents u Holandiji.
kip-buda

Takođe je otkriveno da je mumija “sjedila” na gomili tkanine koja je takođe bila prekrivena kineskim pismom. Mumija je bila budistički monah po imenu Likvan.

Ali kako je mumija nastala još uvijek nije poznato. Moguće je da je prošao praksu samo-mumifikacije koja je bila norma u Japanu, Kini i na Tajlandu prije više od 1.000 godina. Moguće je da su njegovi posmrtni ostaci kasnije stavljeni u kip.

Izvor: srbijadanas.com

14:06 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top