Blog Archive

Pokreće Blogger.

petak, 31. srpnja 2015.

AROMATIČNI PARADAJZ SOS - SAMO ZA PRAVE GURMANE

Posted by Donosimo  |  No comments



Da li ima ičeg boljeg od domaće hrane?Naročito u današnje vreme, kada je gotovo svaki prehramben proizvod instant, pun hemikalija.Međutim, uvek postoje alternative i zdrave zamene za sve!U današnjem tekstu vam predstavljamo recept za DOMAĆI paradajz sos - potpuno PRIRODAN i ZDRAV!
SASTOJCI
1 kg paradajza - ukoliko nemate zvežeg, iskoristite onaj u konzervi.
1 cela glavica belog luka,
2 velike glavice crnog luka,
1 šargarepa,
2 stabljike celera,
1/4 kašičice soli,

 
1/4 šolje šećera,
Pola litra crnog vina

PRIPREMA
Korak 1: Dobro operite paradajz, pa ga očistite tako što ćete nožićem iseći koren peteljke. S druge strane napravite ureze u obliku slova X.

Korak 2: U šerpu sipajte vodu i uključite ringlu na najjače. Kad voda provri, ubacite oprane i očišćene paradajze u ovdu na svega 30 sekundi. Čim koža paradajza počne da se odvaja, ODMAH ga izvadite iz vrele vode
Korak 3: Odmah paradajz ostavite u posudi sa ledenom vodom da se prohladi, pa ga oljuštite u jednom potezu

 
Korak 4: Smestite kratko prokuvani i oljušteni paradajz u plastičnu posudu i blago ga izgnječite da pusti sok. Ne treba da ga skroz smrvite.
* Ukoliko koristite paradajz iz konzerve, ove korake, naravno zaobiđite.

Korak 5: Sada je vreme da spremite aromatični deo recepta. Celu glavicu belog luka, ne odvajajući čena i ne ljušteći koru, presecite na vrhu, tako da svako čeno ,,otvorite''. Pospite sa malo maslinovog ulja, začinite biberom i solju i zavijte u alu foliju, pa ubacite u rernu na 200oC da se peče oko 40 minuta. Nakon toga, beli luk će postati kašast, tako da jednostavno moete da ga istisnete iz čena, a sosu će dati fantastičan šmek.

Korak 6: Ostatak povrća iseckajte na sitne kockice, pa ga izdinstajte na niskoj temperaturi dok ne omekša

Budite strpljivi, nemojte podizati temperaturu, jer ćete tako spržiti povrće i nećet edobiti željenu aromu.

Posolite i dodajte šećera - ne brinite, šećer će samo dodatno naglasiti ukus povrća i kasnije neutralisati kiselost paradajza

Korak 7: Kada je povrće gotovo siajte vino. Vino će neutralisati kiselost koju paradajz može da ostavi u ustima i dati posebnu aromu sosu. Ostavite da vino vri dok se njegova količina ne smanji za 2/3.
Korak 8: Dodajte pripremljeni paradajz i ostavite da sve zajedno krčka 15 minuta. Nakon toga, koristeći štapni mikser, napravite pire od skuvane smese.
Korak 9: Dobijenu pastu od paradajza, vratite na ringlu i ostavite da krčka na tihoj vatri kako bi zadržao sve arome. Što se duže bude kuvao postajaće sve gušći, jer će voda ispariti

Smestite ga u dobro oprane i osušene tegle...
I to je to! Vaš aromatični domaći paradajz sos je gotov. Od sada možete jesti pastu SVAKI DAN!

Foto: buzzfeed.com
Foto: italianaddiction.com,

 http://mogujatosama.rs/

19:56 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top