Blog Archive

Pokreće Blogger.

četvrtak, 14. svibnja 2015.

TORTA SA JAGODAMA

Posted by Unknown  |  No comments


Moja najdraža ljetna torta

SASTOJCI
Za tijesto
•  100 g mekanog putera
•  75 g šećera
•  1 vrećica vanilin šećera
•  2 jaja
•  100 g brašna
•  1 mala kašikica praška za pecivo

 


Za crvenu kremu
•  6 listića crvenog želatina ( ako nemate , možete uzeti vrećicu ( 9 g) u prahu )
•  250 g jagoda
•  80 g šećera u prahu

  •  100 ml soka od jagoda ili jabuke
•  2 vrećice vanilin šećera
•  200 ml tečnog šlaga
•  1 kašika šećera
•  1 vrećica vanilin šećera

Za bijelu kremu
•  400 ml mlijeka
•  1 vanilin puding
•  5 kašika šećera
•  8 listića želatina
•  250 ml tečnog šlaga
•  250 g quark ( sir ) sa 20 % masnoće
•  8-10 jednakih jagoda

 


PRIPREMA
Za tijesto
Puter sa šećerom i vanilijom pjenasto mutiti , dodati jaja i svako mutiti oko pola minute.Brašno pomješati sa praškom za pecivo i pomješati sa masom. Staviti u kalup od 26cm i peći na 180 °C oko 20 minuta

Za bijelu kremu
Želatin potopiti u hladnoj vodi oko 5 minuta. Puding skuhati sa 5 kašika šećera i još u vrućem pudingu iscjeđeni želatin otopiti . Masu ohladiti toliko dok se puding počne da želira. Šlagpjenu čvrsto umutiti. Quark ( sir ) pomješati sa masom od vanilije i postepeno dodavati umučenu šlagpjenu.
Jagode izrezati na listiće ( ne debele ) slika Preko ohlađenog tijesta staviti obruč za tortu. Listiće od jagoda poredati po obruču. Bijelu masu staviti u kalup slika i staviti u frižider oko 1 sat.


  Za crvenu kremu
Crveni želatin istopiti u vodi dok nabubri. Jagode ( oko 250 g ), sa sokom , šećerom i vanilijom pasirati . Želatin istopiti na šporetu i pomješati u pasirane jagode. Staviti u frižider dok masa počne lagano da želira. Šlagpjenu sa šećerom i vanilijom čvrsto umutiti i polagano pomješati sa masom od jagoda. Preliti preko svijetle kreme slika i ostaviti u frižideru preko noći. Sa nožem polako preći preko obruča i pažljivo ga otvoriti. Tako ste dobili lijepu mustru od jagoda i onda tortu ukrasiti po želji .
Ja sam je ovaj put ukrasila sa bijelom i crvenom čokoladom.

POSLUZIVANJE
Kada režete jagode za obruč , rest nebacajte nego ih možete da koristite za crvenu kremu.Ako nemate listića želatina možete da uzmete u prahu : 1 kesica ( 9g ) je kao 6 listića. Ako želite slađi kolač onda za vrijeme pripreme probati i sladiti po želji.

05:06 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top