Predivni, lisnati, premekani, sočni, odlični i vrući i hladni, dugo ostaju mekani, čak i sutradan. Odlični kao doručak, večera ili užina, a mogu da se posluže i na rodjendanima. Jednostanija metoda od prebacivanja testa da bi bilo lisnato, uvijanje u rolat.
Sastojci:
400 ml tople vode
200 ml jogurta
40 gr svežeg kvasca ( 10 gr suvog )
1 kg mekog brašna
1 kašika šećera
1 kašika soli ( ili po ukusu )
500 gr sitnog sira
2 pune kašike pavlake
250 gr margarina
2 žumanca
50 ml ulja + 4 kašike
Priprema:
U toplu vodu dodati kvasac i šećer pa promešati.
Dodati 300 – 400 gr brašna i so , pa opet promešati.
Dodati još otprilike toliko brašna, 50 ml ulja, jogurt i opet mešati.
Postepeno dodavati brašno ( za izradu testa dovoljno je 900 gr brašna ).
Umesiti testo, preliti sa 2 kašike ulja i namazati ga okolo, pa ostaviti da nakisne i udvostruči se.
Sitan sir ako nije slan posoliti, dodati pavlaku i promešati.
Nadošlo testo premesiti i ratvući u pravugaonik, otprilike 40 x 60 cm ( slika )
Narendati margarin na celu površinu pa uviti užu stranu u rolat. ( slika )
Ostaviti rolat da odmori 10 minuta pa razvlačiti.
To je i najteži deo posla jer se rolat sam po sebi razvlači više u dužinu nego u širinu.
Meni ne stane ceo na sto pa ga ja kada ga razvučem po celoj dućini stola presečem ( slika ) i sklonim taj jedan deo pa deo koji sam ostavila naknadno još razvučem, da bude debljine 0,5 cm.
Na pola testa naneti pola fila, a drugu polovinu ostaviti za drugi deo testa ( slika )



0 komentari: