Blog Archive

Pokreće Blogger.

srijeda, 30. rujna 2015.

NAJUKUSNIJI LOKUMI KOJI SE NAJLAKŠE PRAVE

Posted by Donosimo  |  No comments



Ustipci koji u nase krajeve nazivaju lokumi su pogodni za dorucak ili veceru. Izvedba je jako laka, a o ukusu posudite vi sami: -)).
Sastojci
    Potrebno je:
    250 gr kiselog mlijeka
    150 ml mlijeka
    20 gr svjezeg kvasca
    5 gr sode bikarbone
    3 komada jaja



      1 kafena kasika secera
    po ukusu soli
    po potrebi (oko 800 gr) brasno tip 400
    0.5 soljice od crne kafe ulja
    za przenje ulja
Priprema
    1.
    Kvasac izdrobiti, dodati mlako mlijeko, kasiku secera, kasiku brasna i malo soli. Pomesati i ostaviti da nadodje.
    2.
    Kada je smjesa nadosla, pomesati sa ostalim sastojcima uz stalno mjesanje i uz postepeno dodavanje brasna. Zamjesiti testo da bude mekoce kao za pitu. Ostaviti na toplo da nadodje, povremeno mjesajuci da se stvore mjehurici vazduha.
    3.


      Nadoslo testo izruciti na povrsinu koju ste ranije malo namazali uljem. I gornju stranu testa namazati uljem i razviti oklagijom debljine od 1 cm. Ovako namnazano tjesto prilikom pecenja ce manje upijati ulja.

    4.
    Tjesto seci na zeljene oblike, vaditi krugove casom, romboidne, kocke, ketvorougaone, ... , i peci u vrelom ulju.
    5.
    Lokume mozete posluziti uz bjeli sir, med, dzem, nutelom ili po vasoj volji.
Posluživanje
Lokumi su pogodni za dorucak ili vjeceru.
Ako ih radite za dorucak, tjesto mozete napraviti jednu noc ranije i cuvati u hladnjaku. Sutradan ostavite tjesto za kratko na sobnoj temperaturi i pecite.
Izvor:   www.coolinarika.com

05:01 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top