Pokreće Blogger.

srijeda, 8. travnja 2015.

Ljekoviti i poželjni: 8 biljnih čajeva koje morate imati

Posted by Unknown  |  No comments





U kratkim crtama, u nastavku pogledajte listu nekoliko čajeva, koji imaju nevjerovatne zdravstvene dobrobiti i koje bi svako trebalo da ima kod kuće i redovno ih konzumira.


Čaj od koprive

Čaj od koprive se pravi od lišća koprive, koja je, uprkos svojoj gruboj spoljašnjosti, jedan od najboljih prirodnih ljekova za razne bolesti, kao što su anemija, povišeni krvni pritisak, reume, artritis, kašalj i prehlada, kongestija, infekcije mokraćnog sistema, problemi sa bubrezima i mokraćnim mjehurom.

 
Čaj od kamilice

Kamilica je popularna biljka koja se koristi u čajevima širom svijeta. Kamilica umiruje želudac i ublažava nadutost i probavne smetnje. Kamilica takođe smiruje um i pomaže ljudima da se opuste i lakše se nose sa stresom. Neki ljudi su alergični na kamilicu i takvi treba da izbjegavaju uzimanje čaja. Osobe koje imaju probleme sa spavanjem trebaju popiti šoljicu čaja od kamilice prije odlaska u krevet. Kamilica dokazano pomaže kod nesanice i pomaže u opuštanju tijela i uma.

Čaj od đumbira

Đumbir djeluje kao stimulator i daje nam potrebnu energiju. Konzumiranje čaja od đumbira stimuliše i smiruje probavni sistem. Đumbir dokazano pomaže kod mučnine. Takođe, zahvaljujući svojim protiv-upalnim svojstvima, čaj od đumbira pomaže u borbi sa artritisom.

Čaj od nane

Nana je mirisna biljka, od koje se prave čajevi koji imaju umirujuće djelovanje. Nana ili menta pomaže kod lakše probave hrane, smanjuje nadutost i probavne probleme. Proposuje se osobama koje imaju upale crijeva. Šoljica čaja od paprene mente će olakšati mučninu i povraćanje, pogotovo ako patite od bolesti putovanja. Ako imate žgaravicu, nemojte da pijete čaj od mente, jer konzumiranje ovog čaja može pogoršati vaše stanje. Ovaj čaj pomaže i kod herpesa. Takođe, nana će osvježiti i vaš dah. Druge zdravstvene prednosti konzumiranja ovog čaja su olakšanje bolova u mišićima i olakšavanje hroničnog bola, ublažavanje kašlja i blažih oblika astme, kao i smanjenje stresa.

Čaj od lavande

 
Čaj od lavande pravi se od sušenih ljubičastih, ružičastih i bijelih cvjetova, koji rastu na grmovima lavande. Vijekovima se lavanda koristi kao mirisna biljka. Dalje, ljekovita svojstva lavande su dokumentovana i cijenjena širom svijeta. Šolja čaja od lavande pomaže da umirimo svoj um i tielo i pomaže nam da lakše zaspimo. Kada se osjećate anksiozno i depresivno, pripremite sebi šoljicu čaja od lavande, koja će vam pomoći da se smirite i oraspoložite. Pomaže u liječenju nadutosti, grčeva, kod problema sa crijevima, respiratornih smetnji i različitih tipova infekcija. Čaj od lavande se može stavljati na grudi, kako bi se smanjio kašalj, ublažio bronhitis, astma, prehlada i ostali respiratorni problemi. Lavanda se koristi za smanjenje tjelesne temperature kod djece i odraslih. Ova biljka ima i druga ljekovita svojstva – koristite vrećice čaja od lavande da zacijelite rane, posjekotine, čireve i ranice.

Čaj od matičnjaka

Čaj od matičnjaka je ukusno piće i vrlo učinkovit tonik za smirenje živaca i uznemirenosti. Hladne kesice čaja od matičnjaka pomažu kod problema sa čirevima ili kod problema sa genitalnim ranicama, koje uzrokoje virus „herpes simplex“. Mješavina čaja od matičnjaka uspješno i dokazano pomaže u liječenju uznemirenosti i anksioznosti, stresa i nesanice. Matičnjak sadrži određena svojstva, koja pomažu u kontrolisanju herpesa i regulišu štitnjaču.

Matičnjak pomiješan sa nanom (mentom) može smiriti želudac, pomoći kod problema sa probavom i smanjiti nadutost. Ako imate probleme sa nervima, konzumirajte barem jednu šolju čaja od matičnjaka dnevno. Konzumiranje ovog čaja takođe će poboljšati vaše pamćenje, koncentraciju i moždane funkcije i podići će vaše raspoloženje.

Čaj od ruzmarina

Svima je poznato da se ruzmarin koristi u kuhinji, međutim, mnogo je manje onih koji znaju da konzumiranje čaja od ruzmarina ima brojne zdravstvene prednosti. Čaj od ruzmarina je zapravo izrazito zdrav. Čaj od ruzmarina, prije svega, pomaže u opuštanju mišića. Osim toga, učinkovito djeluje kod probavnih smetnji. Ako imate probleme sa žučnim mjehurom i jetrom, redovno konzumirajte čaj od ruzmarina, koji će pomoći u ublažavanju i smanjenju simptoma. Dalje, ovaj čaj ublažava kašalj i pomaže osobama koje imaju probleme sa blažim oblicima astme.

Zeleni čaj

Konzumiranje zelenog čaja ima mnoge zdravstvene prednosti. Zeleni čaj smanjuje rizik od raka, inhibira kancerogene supstance u cigaretama. Takođe, sadrži moćne antioksidante, polifenole, koji pomažu u suzbijanju slobodnih radikala. Štaviše, zeleni čaj zaustavlja formiranje određenih tumora. Ovaj čudnovati čaj smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi, čime podstiče zdravlje srca. Zeleni čaj snižava krvni pritisak, sprječava i bori se protiv karijesa, te inhibira različite viruse i onemogućava im da razviju raznorazne bolesti.

17:48 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top