Blog Archive

Pokreće Blogger.

utorak, 15. rujna 2015.

BOSANSKE KIFLE ILI SLANCI

Posted by Donosimo  |  No comments



Prvi put sam probala slance u Bosni. Tamo gdje sam ja odrasla nije ih bilo, zbog toga im nadjenuh ime "bosanske kifle"
Sastojci

     1 kg brasna tip 550
     2 kocke kvasca
     600 ml mlakog mlijeka
     2 zlice secera
     1 1/2 zlica soli
     1 1/2 dl ulja

       2 zlice octa
    Premaz
     5 zlica brasna
     1 1/2 zlice soli
     1 zlica skroba
      vode po potrebi
      ulje za premazivanje

Priprema

    U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.
    U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
    Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.

      Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
    Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
    Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.
    Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
    Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
    Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
    Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
    Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta.
    Izvor:  www.coolinarika.com

13:50 Share:
About Naveed Iqbal

Nulla sagittis convallis arcu. Sed sed nunc. Curabitur consequat. Quisque metus enim venenatis fermentum mollis. Duis vulputate elit in elit. Follow him on Google+.

0 komentari:

Get updates in your email box
Complete the form below, and we'll send you the best coupons.

Deliver via FeedBurner
Proudly Powered by Blogger.
back to top